Dla mieszkańców Dla biznesu Dla turystów Projekty i inwestycje
 

baner-dustaw

baner-mpolski

INFORMACJA DLA OSÓB PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ W ZAKRESIE PRODUKCJI PIERWOTNEJ I SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ

W związku ze zbliżającym się sezonem zbiorów owoców i warzyw, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krośnie przypomina i informuje, że podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące produkcję pierwotną (podstawową) oraz działalność w zakresie dostaw bezpośrednich zobowiązane są uzyskać wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Obowiązek rejestracji lub zatwierdzenia działalności podmiotów działających na rynku wytwórców żywności wynika z art. 61?67 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594).

Rejestracja jest wymagana między innymi w odniesieniu do:

  • działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
  • podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną;

Zgłoszenie rejestracji prowadzenia produkcji roślinnej należy dokonać na określonym wniosku (formularzu) dostępnym na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w zakładce dla klienta lub osobiście w pok. 104, Krosno, ul. Kisielewskiego 12.
We wniosku należy określić m.in. rodzaj i zakres działalności, która ma być prowadzona, w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu.

REJESTRACJA JEST BEZPŁATNA
NIEDOPEŁNIENIE WYŻEJ WYMIENIONEGO OBOWIĄZKU BĘDZIE SKUTKOWAĆ KIEROWANIEM DO PODKARPACKIEGO PAŃSTWOWEGO WOJEWÓDZKIEGO INSPEKTORA SANITARNEGO WNIOSKÓW O NAŁOŻENIE KAR PIENIĘŻNYCH.

W celu uzyskania dodatkowych, szczegółowych informacji należy osobiście zgłosić się do pokoju 104 w Powiatowej Stacji Sanitarno?Epidemiologicznej w Krośnie, ul. Kisielewskiego 12 lub telefonicznie pod nr telefonu 13 432 19 42 (45) wew. 16, 17.

Ponadto Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krośnie przypomina o obowiązkach zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywości na etapie produkcji pierwotnej w Polsce. Najważniejsze z nich to:

  • stosowanie do uprawy i mycia owoców i warzyw na wszystkich etapach produkcji pierwotnej wody spełniającej odpowiednie kryteria mikrobiologiczne,
  • stosowanie odpowiednich metod nawożenia (wyeliminowanie możliwości nawożenia płodów rolnych fekaliami),
  • zapewnienie dostępu do toalet i urządzeń do mycia rąk w bieżącej wodzie po skorzystaniu z toalety w pobliżu plantacji,
  • stałe egzekwowanie mycia rąk przez pracowników przed wejściem na pole w celu zbioru,
  • kontrola czystości i jakości stosowanego sprzętu, opakowań oraz warunków transportu, mycie i dezynfekcja powinny odbywać się zgodnie z ustalonymi, zatwierdzonymi procedurami,
  • zakaz pracy dla osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura lub żółtaczka, zakaz wejścia osób nieupoważnionych,
  • przestrzeganie przez przedsiębiorców identyfikowalności/śledzenia surowców i produktów według zasady: "krok w przód" (np. lista odbiorców) oraz stosowanie odpowiednich procedur w tym zakresie.

W myśl obowiązującego prawa to podmioty działające na rynku spożywczym są w pierwszym rzędzie odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności, a także za wszelkie szkody i uszczerbki na zdrowiu konsumenta spowodowane niewłaściwą jakością zdrowotną żywności. Producent środków spożywczych musi zapewnić, że na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji odbywających się pod jego kontrolą spełniane są właściwe wymogi higieny ustanowione przepisami prawa europejskiego i krajowego.

2016-05-31

 

Gmina Dukla
ul. Trakt Węgierski 11, 38-450 Dukla
e-mail: gmina@dukla.pl

Urząd Miejski w Dukli
ul. Trakt Węgierski 11, 38-450 Dukla
tel.: 13 432-91-00, fax: 13 433-10-11

Transgraniczna Informacja Turystyczna
ul. Trakt Węgierski 11, 38-450 Dukla
tel.: 13 433-56-16

Biuletyn Informacji Publicznej Urzad Miejsci w Dukli

Deklaracja dostępności

© 2016 Urząd Miejski w Dukli. Wszystkie prawa zastrzeżone.