Eko śniadanie u Ministra Rolnictwa
6 grudnia br. Minister Rolnictwa Stanisław Kalemba zaprosił pracowników resortu oraz dziennikarzy branżowych na ekologiczne śniadanie, przygotowane specjalnie przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Wszystkie produkty dostarczyli członkowie stowarzyszenia. Nie zabrakło słynnych już wędlin z Dukielszczyzny i serów z gospodarstwa ekologicznego z Mszany "Figa". W śniadaniu uczestniczył prezes zarządu, dyrektor Zakładu Mięsnego Jasiołka z Dukli Paweł Krajmas W imieniu zrzeszonych polskich przedsiębiorców ekologicznych, przedstawił zebranym dotychczasowe osiągnięcia oraz plany działań i akcji promocyjnych Stowarzyszenia. Wszyscy zebrani przyznali słuszność konieczności zwiększenia kampanii społecznych i informacyjnych nt. zdrowego i ekologicznego żywienia. Podsumowano ostatnie akcje: "Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku" oraz "Ogólnopolski Tydzień Żywności Ekologicznej". W dalszej części nie można było pominąć tematu GMO, do którego stowarzyszenie ustosunkowało się w liście otwartym do Prezydenta RP. Największe wrażenie na gościach zrobił oczywiście niepowtarzalny smak polskich, rodzimych wyrobów ekologicznych, które zyskały kolejnych medialnych zwolenników.
Kamil Krowicki